Suomalaisten turvasatamien monet tasot – case Fortum

Suomen luotettavuus näkyy valtion velkamme negatiivisessa korkotasossa.
Suomalaisen osakemarkkinan heiluminen on Puheenvuorossakin heitetty vastaväitteeksi.
Löytyykö näiden ääripäiden välistä muita turvasatamia?

Suomalaisten asuntolainat ovat Euroopan halvimpia. Myös hyväriskisten suomalaisyritysten joukkovelkakirjojen korkotaso on ennätysmatala (=hinnat ovat ennätyskorkeita).

Fortum on erinomaisen luottoluokituksen yritys (S&P: A,
Moody’s: A2)
 ja sijoitusriskiltään siis parempi kuin kahdeksan seitsemästätoista Euromaasta ja täsmälleen sama kuin Slovakialla. Slovakian 10 vuoden obligaation korko on
2,98%
.

Torstaina Fortum laski liikkeelle miljardin euron kymmenen
vuoden joukkovelkakirjan, joka siis erääntyy vuonna 2022. Sen nimelliskorko on
2,25 %. Fortum oli vuonna 2011 laskenut liikkeelle vastaavan 500 miljoonan
jkv:n, nimelliskorkona 4,00%. Nyt sen jälkimarkkinakorko on laskenut 2,16%:iin. Jo liikkeellelaskettujen jvk:iden korkotaso on tärkein hinnoitteluperuste uusille joukkovelkakirjoille – tämä suhde piti lähes samajuoksuaikaisen 2012-lainan kohdalla paikkansa, korkoero oli vähäinen. (*)
Yhdessä vuodessa Fortumin pitkän koron kustannus on vähentynyt noin -45% tai siis korkomaksu on lähes puoliintunut.

Fortumin liiketoiminnassa ei
ole mielestäni tapahtunut suuria muutoksia, joten markkinoiden liike selittää
suurimman osan muutoksesta.

Joukkovelkakirjat
hinoitellaan Euroalueella ns. koronvaihtosopimusten (mid-)swapkorkotasoon
nähden. Fortumin spread (=korkomarginaali swap-käyrään verrattuna) on toki vähentynyt, mutta suurin liike alaspäin on tapahtunut peruskorkokäyrässä. Suomalaiset hyvälaatuiset yritykset siis hyötyvät täsmälleen samoin kuin suomalaiset asuntolainat viitekorkokäyrän tason romahtamisesta.

Huonoriskisemmät Euromaat tai niiden yritykset eivät ole saaneet vastaavaa hyötyä viimeisen vuoden aikana. Velkakirjasijoittajat pitävät juuri Suomesta ja sen hyvälaatuisista yrityksistä. Turvasatamaamme telakoituneet yhtiöt hyötyvät kriisistä.

(*) hyvin tekninen alaviite: Tässäkin 2012 joukkovelkakirjassa näyttäisi olevan hitunen eli pari korkopistettä uusmyyntipreemiota (=new issue premium). Varmaa tämä tosin ei ole koska en ole nähnyt Fortumin sijoitusehtoja, pelkän nimelliskoron 2,25 %. Myös vuoden 2022 viitekorkokäyrä on pari bps:ää vuoden 2021 vastaavan koron yläpuolella.

samimiettinen
Sitoutumaton Helsinki

Olen #neuvottelijat-yhteisön moderaattori ja ylläpidän keskimääräisen suosittua #neuvottelija tube- ja podcast-kanavaa.

Olen toinen Uusi neuvotteluvalta (WSOY) sekä Neuvotteluvalta - Miten tulen huippuneuvottelijaksi? (WSOY, 5. painos) kirjoittajista. Osallistuin myös Euron tulevaisuus ja Miten Suomi voidaan pelastaa (molemmat Libera) kirjojen kirjoittamiseen.

Olen poliittisesti sitoutumaton mutta arvostan yli puoluerajojen kansallisesti hyviä neuvottelijoita. En anna sijoitussuosituksia ja mielipiteeni ja mahdolliset virheet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu