samimiettinen Menestymme kun saamme mitä haluamme, mutta onnellisia olemme vasta kun haluamme mitä saamme

Steriilit ja viriilit eurot

  • saksalaissteriili euro
    saksalaissteriili euro

Aloittelin Usarin blogaukseni heittämällä ennustuksen EKP:n heinäkuisesta koronlaskupäätöksestä. Olin oikeassa kun EKP laski ohjauskoron 0,75%-tasolle ja talletuskoron 0%-tasolle. Riskeeraan 100%-ennustustarkkuuteni yrittämällä uudelleen. Klink Klink (raha)

Odotukseni on että huomenna korot pysyvät paikallaan 0,75%:ssa ja 0%:ssa, mutta EKP ilmoittaa ostavansa ohjelmamaiden lyhytaikaisia obligaatioita. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, EKP:lla on jo jälkimarkkinaosto-ohjelma (SMP). Se on ollut passiivisena viimeiset kuukaudet saavutettuaan 211 miljardin euron tason, josta se on nyt pudonnut 208,83 miljardiin euroon.

Ennustan kuitenkin muutosta SMP:n tekniseen toteutukseen. Arvelen EKP:n ilmoittavan tasa-arvoisuudesta muiden sijoittajien kanssa. Toteutetaan pari passua. Näin ei ole ollut, vaan Kreikan alkuvuoden velkajärjestelyssä EKP ei ottanut tappiota toisin kuin yksityiset sijoittajat. Jatkossa EKP voisi siis ottaa tappioita velkajärjestelyistä. Tämä tulkittaisiin luottamuksen osoituksena joka vähentäisi konkurssiriskiä, alentaen kriisimaiden korkotasoa. Ennustan myös että EKP lopettaa pitkäaikaisten velkapapereiden oston ja kohdistaa ostonsa kokonaan LTRO:n kaltaiseen 0-3v juoksuaikaan. Ennustan myös että EKP ei ilmoita tarkkaa aikaa velan ostojen aloitukselle, vaan EKP haluaa odottaa Saksan Karlsruhen päätöstä EVM:n laillisuudesta 12.9.

Asia jossa en odota suurta muutosta on sterilisointi, joka tarkoittaa setelirahoitusvaikutuksen poistamista markkinoilta takaisinostoilla. Kun EKP ostaa vaikkapa Espanjan velkakirjoja, se maksaa ostonsa keskuspankkirahalla. Tällä keskuspankkirahalla myyjä voi ostaa mitä haluaa. Keskuspankki ei voi vapaassa markkinataloudessa ohjata mihin tämä raha karkaa. Usein rahan määrän lisäys aiheuttaa kuplia mm. raaka-aineissa kuten öljyssä ja ruoassa tai asunnoissa, eikä ohjaudu esimerkiksi palkkasumman kasvuun tai investointeihin, kuten ehkä toivottaisiin talouden piristämiseksi.

Mahdollisten haitallisten kuplien estämiseksi EKP tarjoutuu sterilisoinnissa ostamaan esimerkiksi 7 päivän talletuksilla pankeilta ylimääräistä rahaa. Vaihtoehtoisesti EKP voi myydä mahdollisesti omistamiaan vahvojen Euromaiden joukkovelkakirjoja markkinoille – tällöin EKP:hen palautuisi maksuna rahaa, joka siis poistuisi kierrosta (sivuvaikutuksena kovien maiden, myös Suomen, korot nousisivat). Sterilisointi on varsinkin Saksalle tärkeää, joka ei halua kuplaantumista, eikä tarvitse myöskään kilpailukykyetua mahdollisesti setelipainon kautta heikkenevästä eurosta.

Olen aiemmin ehdottanut reiluksi vaihtoehdoksi viriilejä euroja, joista Suomikin saisi osansa. Esimerkkini Suomen saama 18 € miljardia voitaisiin käyttää vaikkapa harkittuihin investointeihin Suomessa, toisin kuin EKP:n steriilit eurot. Kyseessä olisi siis mahdollisesti hallittu kuplaantuminen – täsmäsetelirahoitus, joka olisi suomalaisten kannalta reilua. Jos rahaa luodaan tyhjästä, on mielestäni kohtuullista että Euroalueen vahvatkin maat saavat osansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näin minäkin odotan tapahtuvaksi. Tosin yksi seikka on huomionarvoista. Kuten itsekin odotan EKP:n syöksyvän lyhyen pään papereiden jälkimarkkinoille niin samalla euromaiden omat himmelit puuttuvat pitkän pään emissioihin.

Tästä seuraa se, ettei EKP ole itse asiassa vaarassa. Maat pystyvät ehvänsähvän avulla suorittamaan EKP:lle lyhyen pään saatavat. Tämäkin toki vaarantuu siksi, ettei tukihimmeleissä ole tarpeeksi ruutia takana. Ne ovat auttamatta liian pienet.

Kovat riskit jäävätkin siis EFSF/ESM:lle. Toisessa Suomi on takaajana, toisessa pistämässä suoraan roponsa peliin. Nämä tulevat sitten muutaman vuoden päästä "ikävänä yllätyksenä" eteen.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Onneksi EVM on vielä etuoikeutettu ja ERVV:ssä ei ole jäljellä jälkimarkkinaostokapasiteettia. EKP joutuisi sitten tekemään likaisen työn ja rulllaamaan lyhyttä päätä. Ehkä sitten pitkäkin pää tulisi alas.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tukihimmelit kohdennetaan siis emissioihin, ei jälkipyykkiin.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Uudesta emissiosta ostaminen poistaa ainakin mahdollisen epäreiluusongelman siitä keneltä ostetaan (esim. portugalin obligaatioiden osta joko espanjalaiselta kriisipankilta vai saksalaiselta eläkeyhtiöltä) - ostettaisiin aina myyvältä valtiolta.

Tässä olisikin kriittistä että EKP liputtaisi olevansa tasavertainen sijoittaja pahnanpohjimmaistenkin kanssa. Näin siitä tulisi turvatyyny Suomen EVM-riskien ja mahdollisten kriisimaiden luottotappioiden väliin.

EKP tekee voittoa luomalla rahaa (kustannus 0€) ja ostamalla lyhyenkin pään kriisimaiden korkopapereita (1-5% korkoa), joten se kestäisi parin prosentin luottotappiot. (Teoriassa EKP voisi ottaa niin paljon tappiota kuin tarvitaan, mutta saksalaiset eivät tätä salli)

Kreikka on jälleen kerran ongelma, koska sen konkurssiriski on niin ilmeinen, lisäalaskirjauksen tarve suuri ja se on haluton ja kyvytön korjaamaan vajettaan.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Ohjauskorot pysyvät 0,75% ja 0% tasoilla. Yksi ennuste oikein!

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Outright Monetary Transactions (OMT) tulevat, eli sekin näyttäisi menevän oikein...

OMT:iden pitää olla ehdollisia, eli pitää olla ERVV tai EVM rahoittamassa, mutta ilmeisesti ennakoiva tukiohjelma kelpaa myös. IMF:n tulisi olla mukana, mutta ei pakko.

OMT:t ovat jälkimarkkinaostoja. Ei mitään ylärajaa ostoille.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Lyhyt pää oli myös oikein eli 0-3v on tavoitematuriteetti.

Sterilisointi on myös oikein. Ohjelman kehitys raportoidaan viikottain, maajako kuukausittain.

SMP (€209 miljardia) ajetaan alas sterilisoituna ja sinne ei enää osteta uusia bondeja. Eli SMP:n annetaan erääntyä yli ajan kun valtiot maksavat velkojaan takaisin.

EKP:n vakuudeksi kelpaavaa arvopaperikantaa laajennetaan.

Myös tasavertaisuus (pari passu) oli ilmeisesti oikein eli OMT on tasavertainen sijoittajien kanssa, SMT jää etuoikeutetuksi.

Toimituksen poiminnat