Suomen 1% on köyhä (tasa-arvoinen)

Keskustelussa varallisuuden ja tulojen tasa-arvosta käytetään usein USA:n tietoja. USA on maailman epätasa-arvoisimpia maita varallisuuden ja tulonjaon suhteen ja sen 1% on erityisen vaurasta.

Varallisuutta ei tilastoida maailmanlaajuisesti kovinkaan tarkasti, mutta yksityisiä arvioita ja tilastoja löytyy kyllä. Credit Suissen tutkimustiimi tekee vuosittain rapotin maailman varallisuudesta – kannattaa katso esim. lyhyt video aiheesta, josta tämän blogin kuva on kaapattu.

Suomi erottautuu muista länsimaista siinä että meillä 1% rikkaimman varallisuus on yksi pienimpiä (tasa-arvoisimpia): noin 13% varallisuudesta ja noin 8% tuloista (ylläolevan linkin mukaan jo USA:n 0,01% omisti 11% varallisuudesta). Ruotsissa vastaavat luvut ovat raportin mukaan selvästi epätasa-arvoisempia: 1% omisti 29% varallisuudesta ja sai 7% tuloista. Ruotsalaiset rikkaat ovat siis rutkasti rikkaampia kuin suomalaiset rikkaat varallisuudella mitaten ja ehkä juuri sen vuoksi suhteellinen 1%-tulotaso onkin himpun verran pienempi, koska palkkatuloja 1%-varallisuusluokassa juuri tarvita.

Toisessa kuvassa on kuvattu Credit Suissen analyysin mukainen varallisuuden jakauma Suomessa ja Ruotsissa. Suomen jakauma on huomattavan tasainen verrattuna Ruotsiin.

Credit Suissen mukaan Suomen 4,2 miljoonasta aikuisesta dollarimiljonäärejä (yli 750 000 € omistavia) on 66,000. Ruotsin 7,3 miljoonasta aikuisesta löytyy jo 506 000 dollarimiljonääriä. Ruotsalainen aikuisen varallisuus on keskimäärin 299 000 dollaria kun Suomessa se on 172 000 dollaria eli 1,35 dollarikurssilla 222 000 € per ruotsalainen ja 127 000 € per suomalainen. Suomalaista kokonaisvarallisuutta olisi siten 533 miljardia € ja ruotsalaista 1619 miljardia €.

Kun tämä varallisuus kerrotaan luokkakohtaisella osuudella sekä jaetaan luokan väestömäärällä (420 000 Suomessa ja 730 000 Ruotsissa per 10%), saadaan keskimääräinen varallisuus per aikuinen joka varallisuusluokassa. Ruotsin 1% (73 000 aikuista) omistaisi tämän varmasti yksinkertaistavan laskun mukaan keskimäärin 6,6 m € ja suomalainen 1% 1,7 m € (42 000 aikuista).

Suomen 1%-varallisuuseliittiä ei siis kansainvälisessä mielessä ole olemassakaan. Onko se hyvä vai huono asia?

samimiettinen
Sitoutumaton Helsinki

Olen #neuvottelijat-yhteisön moderaattori ja ylläpidän keskimääräisen suosittua #neuvottelija tube- ja podcast-kanavaa.

Olen toinen Uusi neuvotteluvalta (WSOY) sekä Neuvotteluvalta - Miten tulen huippuneuvottelijaksi? (WSOY, 5. painos) kirjoittajista. Osallistuin myös Euron tulevaisuus ja Miten Suomi voidaan pelastaa (molemmat Libera) kirjojen kirjoittamiseen.

Olen poliittisesti sitoutumaton mutta arvostan yli puoluerajojen kansallisesti hyviä neuvottelijoita. En anna sijoitussuosituksia ja mielipiteeni ja mahdolliset virheet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu