samimiettinen Menestymme kun saamme mitä haluamme, mutta onnellisia olemme vasta kun haluamme mitä saamme

Ensin GREXIT sitten ECUXIT

  • ECUXIT - Koska maailma tarvitsee uuden FIXIT-lyhenteen :)
    ECUXIT - Koska maailma tarvitsee uuden FIXIT-lyhenteen :)

GREXIT on varsin todennäköinen

Kreikka alkaa olla köysissä. Arvioin helmikuun alussa mm. Talouselämässä, että todennäköisin skenaario on Kreikan pystyssä pitäminen EKP:n sallimalla Kreikan keskuspankin hätärahoituksella eli ELA:lla. Arvioin kuitenkin että 50% todennäköisyydellä 18 muuta euromaata kyllästyvät eurojärjestelmän likaamiseen poikkeustilan poikkeustiloilla. Pääomapako Kreikan pankeista ei ole pienellä lisälikviditeetillä korjattavissa ja looginen valinta on hanan sulkeminen. Kreikan euroero eli GREXIT, alkaa siis valuuttakontrolleilla, jotka eristävät Kreikan muusta euroalueesta omaan karsinaansa. Puhuin lisää Kreikan käytännön valinnoista MTV:n Huomenta Suomi-lähetyksessä.

Nyt myös euroryhmän puheenjohtaja Dijsselbloem väläytti Kreikan eristämistä Kyproksessa opittujen käytäntöjen myötä. ELA:n lisärajan myöntämisnopeus on myös hidastunut muutamaan sataan miljoonaan per Kreikan kerjuupyyntö, viitaten siihen että muita keinoja tarvitaan.

Setelirahoitus auttaa muita euromaita selviytymään Kreikan euroerosta

Muodostin mielipiteeni jo vuonna 2012 Euroalueelle parhaiten soveltuvasta setelirahoitusmallista, joka perustuu kansallisten keskuspankkien ja EKP:n pääoma-avaimen käyttöön rahoituksessa. Ilokseni se on lähes yksi yhteen otettu nyt käyttöön, kuten ennakoin ennen EKP:n päätöstä tammikuussa. Tämä on hyvä asia, sillä euroalueen ulkoinen kilpailukyky on parantunut ja euromaiden väliset riskit ovat pienentyneet. Kreikan eron vaikutus muihin euromaihin on myös pitkälti rajattu QE:n kautta.

Lopullinen korjaus tapahtuu euron ECU-määrittelyllä eli ECUXIT:illa

EuroThinkTankin kollegani Tuomas Malisen kanssa julkaisemme nyt kehittyneen suosituksen kuinka eurokriisi lopullisesti ratkaistaan. Kyseessä on ECUXIT eli Fix it with ECU.

Yksinkertainen malli määrittelee euron valuuttakorina, painoina aivan samat pääoma-avaimet kuten EKP:n setelirahoituksessakin. Se on myös sama tie kuin miten euroon tultiin. Tietä vain kuljetaan toiseen suuntaan. ECUXIT säilyttää euron, mutta vapauttaa euromaat toteuttamaan kansallisten parlamenttiensa valitsemia demokraattisia päätöksiä, ilman että heidän tarvitsee hakea rahoitusta niihin muilta euromailta. Mikä parasta, ECUXIT on markkinaperusteinen, eli sen käyttöönotto vähentää euroalueeseen liittyviä riskejä.

ECUXIT löytyy EuroThinkTankin kotisivuilta englanniksiSuomeksi korieuroa on käsitelty täällätäällä ja täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Samin blogit ovat siinä mielessä hyviä, että sisällön ja perustelut ymmärtää maatiaisjärjellä. Rahoitusinstrumentit ja valuuttakurssin heikentyminen eivät vielä ole sanottavammin vaikuttaneet sisämarkkinoihin, mutta uskon positiivisen kierteen olevan hyvin lähellä. Tuontia korvaavaa osaamista, tuotantoa ja investointipaineita euroalueella riittää. Venäjälle aiotut pelimerkit käytetään myös omalla alueella.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Kiitoksia. Setelirahoitus (QE) varmasti nykäisee euromaita ylöspäin ihan reaalitaloudessakin. Lisäksi siitä tosiaan on varsin paljon hyötyä jos Kreikka siirtyy joko pääomakontrollien taakse zombie-euromaaksi tai sitten poistuu kokonaan euroalueelta. Koska QE imuroi muiden euromaiden valtiolainoja, sijoittajapaniikkia ei muodostu läheskään samalla tasolla kuin jos QE:ta ei olisi otettu käyttöön.

Talous varmasti piristyy hiukan Suomessakin, erityisesti investointien kautta, varmaa on että ainakin osakemarkkinat ovat ottaneet ylijäämäeuroja vastaan. Olisi jo aika saada kansantalouskin kääntymään, koska alijäämät ammottavat erittäin rumina juuri Suomen kohdalla.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vaikka olen optimisti; viime aikoina on Suomen jähmettyminen jatkunut ja jatkunut..ja kyllä se askarruttaa erityisesti yrittäjäpuolella. Pitäisi saada luottamusta päätöksentekoon (pitkäjänteiseen). Siitä syntyy tarvittava motivaatio. Yrityksethän (mm. strategiseen vientiin liittyvät verkostot) ovat sinällään varsin hyvässä kunnossa - vaikkapa omavaraisuusasteella mitattuna.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #3

Luotan että moni alkaa huomata että pankkitilieurot ovat nyt aika happamia marjoja ja laittavat ne toiseen muotoon. Mieluiten yrityksissä investointeihin ja kotitalouksissa pitkäaikaisiin sijoituksiin ja parannuksiin. Toisaalta kulutukseen valuminenkin olisi hyödyllistä. Ei ole ollenkaan huono hetki tehdä vaikkapa kodinkonehankintoja juuri nyt (itsekin ostin uuden pesukoneen ja rakennutimme hyllytilaa kotiimme).

Kun pankkitilien negatiiviset korot ja palvelumaksut tulevat toden teolla käyttöön, uskon että euromääräistä rahaa tulvii tileiltä Suomeenkin. Tosin sekin auttaa kun niitä valuu muihin valuutta-alueisiin, heikentäen euroa.

Euromaiden indeksirahastotkin voittavat pankkitilit. On todella mielenkiintoista nähdä myös alkaako Saksassa vihdoinkin kotimainen kulutus vaihtotaseen ylijäämän hamastraamisen sijasta. Toivottavasti, sillä juurikin Saksan massiivisen ylijäämän pakkotuhoaminen olisi kaikista hyödyllisin korjausliike muille euromaille.

Kimmo Suomilammi Vastaus kommenttiin #4

Hyvä Sami juuri näin kun rahan kierto alkaa palautua paremmaksi niin taloudellinen toimintaympäristö virkistyy. Minä uskon/toivon syksy ja vähintään joulun markkinaan positiivista sysäystä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Luotan että moni alkaa huomata että pankkitilieurot ovat nyt aika happamia marjoja ja laittavat ne toiseen muotoon."

Pörssikurssit tulevat kuitenkin juuri nyt alas, miksi?
Ei kai vain siksi että minä juuri nyt aloin laittaa lyhytkorkosäästöjä toiseen muotoon? :)

Ennakoivatko markkinat Kreikan eroia Eurosta?
Kyllä kai suunnitelmat sen eron suhteen on jo kaikilla selvät.
Ei kai se mikään yllätys voi olla.

Kimmo Suomilammi

Volaa ja epävarmuus painaa ja keikuttelee, nyt on allokointi ja riskin oton oston paikkaa. Lyhyt korko on negatiivinen ele nollaan päin, jos ei ole vaihtoehtoa investointiin tai johonkin joka kuitenkin olisi ostettava tai alkuun laitettava.

Jouni Peltoniemi

Tämä tosiaan olisi hyvä ellei paras tapa pelastaa euro ja euromaat, Suomi ja Kreikka mukaanlukien. En vain ole nähnyt merkkiäkään, että EKP tai mikään puolue tai isompi ryhmittymä tai edes yksi valtiojohto olisi mihinkään tämän suuntaiseenkaan lämpenemässä, vaan suurella enemmistöllä Suomessa ja Euroopassa kannattavat seinäänpäin politiikkaa.

Minun uskoni euron kanssa jatkamiseen on siksi loppunut, ja pidän ehdottomana päävaihtoehtoa mahdollisimman pikaista eroa koko järjestelmästä.

Toimituksen poiminnat