Ensin GREXIT sitten ECUXIT

GREXIT on varsin todennäköinen

Kreikka alkaa olla köysissä. Arvioin helmikuun alussa mm. Talouselämässä, että todennäköisin skenaario on Kreikan pystyssä pitäminen EKP:n sallimalla Kreikan keskuspankin hätärahoituksella eli ELA:lla. Arvioin kuitenkin että 50% todennäköisyydellä 18 muuta euromaata kyllästyvät eurojärjestelmän likaamiseen poikkeustilan poikkeustiloilla. Pääomapako Kreikan pankeista ei ole pienellä lisälikviditeetillä korjattavissa ja looginen valinta on hanan sulkeminen. Kreikan euroero eli GREXIT, alkaa siis valuuttakontrolleilla, jotka eristävät Kreikan muusta euroalueesta omaan karsinaansa. Puhuin lisää Kreikan käytännön valinnoista MTV:n Huomenta Suomi-lähetyksessä.

Nyt myös euroryhmän puheenjohtaja Dijsselbloem väläytti Kreikan eristämistä Kyproksessa opittujen käytäntöjen myötä. ELA:n lisärajan myöntämisnopeus on myös hidastunut muutamaan sataan miljoonaan per Kreikan kerjuupyyntö, viitaten siihen että muita keinoja tarvitaan.

Setelirahoitus auttaa muita euromaita selviytymään Kreikan euroerosta

Muodostin mielipiteeni jo vuonna 2012 Euroalueelle parhaiten soveltuvasta setelirahoitusmallista, joka perustuu kansallisten keskuspankkien ja EKP:n pääoma-avaimen käyttöön rahoituksessa. Ilokseni se on lähes yksi yhteen otettu nyt käyttöön, kuten ennakoin ennen EKP:n päätöstä tammikuussa. Tämä on hyvä asia, sillä euroalueen ulkoinen kilpailukyky on parantunut ja euromaiden väliset riskit ovat pienentyneet. Kreikan eron vaikutus muihin euromaihin on myös pitkälti rajattu QE:n kautta.

Lopullinen korjaus tapahtuu euron ECU-määrittelyllä eli ECUXIT:illa

EuroThinkTankin kollegani Tuomas Malisen kanssa julkaisemme nyt kehittyneen suosituksen kuinka eurokriisi lopullisesti ratkaistaan. Kyseessä on ECUXIT eli Fix it with ECU.

Yksinkertainen malli määrittelee euron valuuttakorina, painoina aivan samat pääoma-avaimet kuten EKP:n setelirahoituksessakin. Se on myös sama tie kuin miten euroon tultiin. Tietä vain kuljetaan toiseen suuntaan. ECUXIT säilyttää euron, mutta vapauttaa euromaat toteuttamaan kansallisten parlamenttiensa valitsemia demokraattisia päätöksiä, ilman että heidän tarvitsee hakea rahoitusta niihin muilta euromailta. Mikä parasta, ECUXIT on markkinaperusteinen, eli sen käyttöönotto vähentää euroalueeseen liittyviä riskejä.

ECUXIT löytyy EuroThinkTankin kotisivuilta englanniksiSuomeksi korieuroa on käsitelty täällätäällä ja täällä.

samimiettinen
Sitoutumaton Helsinki

Olen #neuvottelijat-yhteisön moderaattori ja ylläpidän keskimääräisen suosittua #neuvottelija tube- ja podcast-kanavaa.

Olen toinen Uusi neuvotteluvalta (WSOY) sekä Neuvotteluvalta - Miten tulen huippuneuvottelijaksi? (WSOY, 5. painos) kirjoittajista. Osallistuin myös Euron tulevaisuus ja Miten Suomi voidaan pelastaa (molemmat Libera) kirjojen kirjoittamiseen.

Olen poliittisesti sitoutumaton mutta arvostan yli puoluerajojen kansallisesti hyviä neuvottelijoita. En anna sijoitussuosituksia ja mielipiteeni ja mahdolliset virheet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu