samimiettinen Menestymme kun saamme mitä haluamme, mutta onnellisia olemme vasta kun haluamme mitä saamme

Euron tulevaisuus ilman Kreikkaa

  • Ero on karvas ja monivaikutteinen
    Ero on karvas ja monivaikutteinen

GREXIT alkaa euromaiden rahoituksen lopetuksella ja valuuttakontrolleilla

IMF:n, euromaiden ja EKP:n toista tukipakettia ei laajenneta Kreikalle vaan rahoitusikkuna sulkeutuu 30.6.2015. Koska tukipaketti ei ensi viikolla ole enää voimassa, sulkeutuu myös Kreikan pankkijärjestelmä.

Syriza  haluaisi pitää eurojärjestelmän avoimena Kreikan suuntaan, joten pankkijärjestelmän sulkeutuminen tulee oleman kivuliasta Kreikan huonosti valmistautuneen hallituksen ohjaamana. Kuten totesin helmikuussa 2015 usealle medialle, Kreikan keskuspankin hätärahoituskanava ELA:n jatkuvat poikkeukselliset nostot ovat olleet ainoa toteutuskelpoinen kanava pitää Kreikan pankkijärjestelmää avoimena, joten koska Kreikkaa ei haluttu sulkea, myös ELA:n annettiin kohota miljardi kerrallaan koko alkuvuoden. Samaan aikaan vastaava määrä rahaa on virrannut käteisnostoina ja tilisiirtoina pois Kreikan pankkijärjestelmästä, joka on nyt maksukyvytön. EKP:n säännöt estänevät ELA-rahoituksen ylläpidon koska Kreikan pankkijärjestelmä ei ole enää talletuspaon vuoksi riittävästi pääomitettu suhteessa vastuisiin.

Kreikan pankkijärjestelmän sulkeutuminen muuttuu myöhemmin valuuttakontrolleiksi, koska Kreikan kansantalous eikä varsinkaan julkinen talous pysty toimimaan pelkkänä käteiseurotaloutena. Kreikan valtion tulee pystyä maksamaan velvoiteensa kuten palkat ja eläkkeet ja keräämään verorahansa arvopapereina, jotka eivät perustu suljettuun eurojärjestelmään. Vaikka aluksi arvopaperit voivat olla muodollisesti europerusteisia, valuuttakontrollin oloissa niille muodostuu kuitenkin vaihteleva (ja alempi) hinta euroon nähden.

Hyvin valmisteltuna ja kehittyneen länsimaisen valtion toteuttamana, kaksoivaluutan käyttöönotto ei ole erityisen monimutkainen toimenpide. Kreikan kohdalla käyttöönotto tulee kuitenkin olemaan vaikeaa, sillä nähtävästi Kreikan keskuspankki ei ole parhaimmisssa väleissä Syrizan kanssa.

Muita 18 euromaata suojellaan niiden omien kansallisten keskuspankkien setelirahoitusohjelmilla

EKP:n tammikuussa 2015 julkaisema setelirahoitusohjelma ei koske Kreikkaa, mutta suojaa muita 18 euromaata Kreikan ongelmien vaikutuksilta.  On mahdollista, että EKP lisää setelirahoitusohjelman määrää lähiaikoina suojatakseen erityisesti muita heikkoja euromaita, erityisesti Kyprosta ja Portugalia. Tämä voisi sivutuotteena myös piristää euromaiden taloutta heikkenevän euron vaihtokurssin ja luotonlaajenemisen helpottumisen myötä.

Kuten totesin ennakoidessani eurojärjestelmän setelirahoituksen toteutuksen tammikuussa 2015, QE suojaa merkittävästi muita euromaita Kreikan riskin leviämiseltä.

Eurojärjestelmä ei ole stabiili Kreikan karsinoitumisen tai euroeron jälkeen

Kreikan euron ulkopuolelle sulkeutumisen jälkeen eurojärjestelmä ei ole stabiili. Vaikka setelirahoitus pitää kansalliset riskipreemiot kohtuullisina, Kreikan poistuminen eurosta luo option muille euromaille lähteä eurosta. Myös toiselta puolelta katsottuna se luo mahdollisuuden pakottaa euromaa pois eurosta pankki- ja sijoituspaon myötä.

Kreikan tukipakettien luottotappiot estävät myös yhteisvelkamekanismien lisääntyneen käytön, koska luottamus niihin on mennyt. Myöskään euromaiden tulonsiirtoliittovaltio ei ole lähitulevaisuudessa mahdollinen, kuten viiden presidentin visio eurofederaatiosta osoittaa.

Näin jäljelle jäävän 18 euromaan tulevaisuus on uhattuna maakohtaisten euroerojen tai valuuttakontrollisulkemisten myötä.

Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu, joka poistaa välittömästi spekulaatiohyödyt maakohtaisista euroeroista. Malli on ECUXIT, suomalaisen EuroThinkTankin päivittämä euron juridinen uudelleenmäärittely. 

Malli on esitelty jo 2011 ja suomalaiselle medialle ja poliitikoille malli jaettin "Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot (Libera, 2014)"- kirjassa toukokuussa 2014. Sen kansainvälinen englanninkielinen kuvaus on "Fixing Eurozone with the return of the European Currency Unit (ECUxit)". Mallin mukaisen euron korjaussarjan voi julkaista turvallisesti etukäteen ja toteuttaa muutaman kuukauden aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomen markalla 'ennen vanhaan' oli melko ahdas ECU-kytkentä (ennenkuin markan annettiin devalvoitua), mutta nyt - jos siis sinne (ecuxit) mentäisiin ikään kuin takaperin - kytkennän voisi olla löyhempi, mikä sallisi suuremman kansallisen jouston tai kellunnan.

Onko tämä sinne päin oikea tulkinta ECUXITista? Yhteinen rahayksikkö ja kansallisen valuutan liikkumiskyky siis takaisivat omena-meloni-lippisongelman korjautumisen markkinoiden kautta, eikä kaikille yhteisen kurssin kautta, kuten nyt euromailla?
Voisiko tätä kautta euroalue myös hajota siististi ja hallitusti?
Onko epäiltävissä, että esim. Espanjan ja Portugalin ongelmat vaivaisivat sekä niitä että koko euroaluetta edelleen?

Liitovaltio ja yhteisverotus tuskin saavat tästä lisäkannatusta. EU on ehkä pitkäksi aikaa menettänyt kansalaisten silmissä luottamuksen 'kykyynsä palvella ihmisten ja Euroopan tarpeita'. Itseänsähän se palvelee ihan OK.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Lähes näin, mutta ei kuitenkaan. ECU:n oli 1990-luvulla yhteisvaluuttaa hakevien maiden kansallisten valuuttojen yhteissumakori, jossa Saksan markalla oli suurin paino. Sillä makseltiin Euroopan Unionin maataloustukia ja muita silloisia pieniä yhteisöeriä.

ECUXIT:in idea on sama mutta paljon laajempi. KAIKKI olemassa olevat eurovelvoitteet, saamiset, maksut, lainat, johdannaissopimukset maksettaisiin yhä euroina, mutta euro olisi juridisesti uudelleenmääritelty kuten ECU. Nythän eurolla ei ole oikeastaan mitään määritelmää! Se on vain euromaiden yhteisvaluutta.

Uudelleenmäärittely ei sitoisi kansallisia kaksoisvaluuttoja mitenkään. Italia voisi esimerkiksi antaa kaksoisvaluuttansa heikentyä vaikka joka päivä euroa vastaan. Samoin Saksa voisi sallia (pitkin hampain) kaksoisvaluuttansa vahvistumisen.

Itseasiassa tämä olisi suositukseni: kannattaa antaa sekä kaksoisvaluuttojen että euron kellua vapaasti. Kiinnitykset ovat haitallisia, ellet sitten onnistu kiinnittämään alikurssiin kuten Saksa (ja Sveitsi aiemmin).

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Tiedän että monelle tämä on anti-suositus, mutta kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen suositteli alkuviikosta esittämäämme euron uudelleenmääritystä blogauksessaan "Jos Grexit toteutuu, tarvitaan myös Fixit".

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1971...

Hän sanoi tuolla näin:
"Toinen vaihtoehto voisi olla se, että kaikki euroalueen maat ottaisivat euron rinnalla käyttöön kansalliset valuutat, kuten professori Vesa Kanniaisen johtama työryhmä runsas vuosi sitten ehdotti.

Tällöin siirryttäisiin yhtenäisvaluutasta (single currency) yhteiseen valuuttaan (common currency), jota Suomen ja Ruotsin keskustalaiset europarlamentaarikot Olli Rehniä lukuun ottamatta 20 vuotta sitten ehdottivat. Yhtenäisvaluuttaa voitaisiin harkita jossakin muodossa myöhemmin, kuten silloin myös esitimme."

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

No jaa, ylivoimaisesti asiallisin kirjoitus aiheesta puheenvuorojen etusivulla. Mutta... tässä on liki 3 päivää aikaa ja paljon ehtii vielä tapahtua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samaa mieltä Harrin kanssa tämä on vasta yksi uhkatilanne, paljon tapahtuu vielä tiistaihin mennessä.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Ymmärsin, että kreikkalaisten äänestys aiasta olisi äänestämistä koko
euroopan unionirakennetta kohtaan. Raha on vain yksi väline.

Sponziin kuuluu, että se kasvaa alimman tekijän kustannuksella, joita
kansallisvaltiot, eli veronmaksajat ovat euroopassakin.

Jos oikein ymmärsin, saksalaisia valtion joukkokirjoja ei ole paljon
kaupan, mutta tilanne muuttuisi toki paljon kreikan erotessa rahaliitosta.
Ihmettelenkin, onko tilanne syntynyt, ilman että osattiin ennustaa mitä
kreikkaan viety pakkolainoutus tulisi vaikuttamaan saksalaisten sitoutumiseen eurooppaan. Pankithan niistä lainoista ovat yhdessä päättäneet.

Systeemi siis vaatii kierrätystä, eihän minkään arvo synny tyhjästä.
Euron arvo heikkenisi, kuten sanoit, mutta systeemin ylläpitäminen
on pakkomielle. Ei haluta myöntää, että rahasysteemi on vähintäänkin outo. Amerikkalainen kierrätyspeli on isompaa, ja sisäinen kierrätys
osittain valtioiden kesken.

Eihän meillä ole mitään vapaata markkinaa, koska rahan arvoa voidaan
näin pankkien, ja muiden keskusjärjestöjen kautta, kuten komission
päätökset osoittavat, muuttaa kuten halutaan. Tai on pakko kierrättää
rahaa, jota ei ilman uusia velkakirjojen ostoa voisi syntyä lisää.
Ja nyt saksalaisetkin veronmaksajat pakotetaan mukaan.
Valtioiden velankasvu, ja kierrätys, kuten sitä QE:ksi kutsutaan seuraa
amerikkalaista mallia kierrätyksessä.

Onkin vain kysymys voidaanko sitä jatkaa ikuisesti, eli voidaanko jotain
velkaa jossain kasvattaa toisten tuotoksi, jotta systeemi ei itse
kaadu omaan mahdottomuuteensa. Enpä usko niin.
Ainoa ratkaisu on siis ottaa uusia valuuttoja käyttöön, mutta myös
muuttaa perusmallia, eli lopettaa velan ylikuumentuminen turhuuksien
kautta, ja lopettaa ikuisen voiton tavoitteleminen. Voiton toinen osapuoli on aina vain useamman ihmiskunnan yhä suurentuva tappio.
No, tässäpä tämän päivän saarnani. Sorry, huomaan taas itsekin, että
innostuin ihmiskunnan parantamisen blogityyliini kommentissani.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Ja tässä lisää edelliseen viitaten, näyttä siltä kuin komissio on
päättänyt, ei mitään kansalaisten äänestyksiä haluta, tietenkään.

http://www.zerohedge.com/news/2015-06-27/eurozone-...

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Kansanäänestys tulee kuitenkin liian myöhään ja sen vaihtoehdot eivät ole nykyhallituksen toteutettavissa.

Lähinnä luo jonkinlaista poliittista jossittelumateriaalia.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Tämä on aivan pelleilyä koko touhu Euroopassa. Politiikka todellakin on rikki niin kuin eräs suomalainen oikeisto puolue asian ilmaisi - ja lapioi lisää rahaa Kreikkaan. Kyse on atomitasollaan tästä eikä numeroista vaikka sattuuhan se - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1975...

Johann Karlström

Kirjoitanpahan tännekin kun sattui silmään ja päähän.

Olet todennut sitä että tätä aiemmin ja nyt. Minun mielestä ennustuksesi sekä näkökantasi Kreikan tilanteeseen ovat suppeita ja vain yksi näkökulma isosta pelistä mitä käydään muualla kun pankkiautomaateilla.
Tosin metsässä on himppasen isompi porukka lisäksesi.

Tämä tilannehan on pyöreästi kerrottuna seuraavanlainen:
Kaikki sotku johtuu Ukrainasta. Putin on äärimäisen hyvä strategi. Laski tosin vain vähän väärin Venäjään kohdistuvat sanktiot Ukrainan kahtia jakamisesta josta on kysymys! Katsokaa kartasta mitä väylää maa jaetaan Venäjän osaksi. EU on itse hölmöillyt ja ahnehtinut laajentumisensa kanssa. Että uusi 1000 vuotinen valtakunta ja pyh! Eihän kukaan järkevä Venäjän johtaja anna maansa tulla noin uhatuksi ja salli rajoillensa persaukisten EU-jäsenvaltioiden tuloa. Tilanteesta koituu vain ylimääräistä harmia.

EU on tehnyt "pikku pakotteensa" ja kuvittelee saavansa Venäjän polvillensa.
Venäjä ärsyttää ja näyttää pikkuisen asevoimaansa, sopii, ei sovi Ukrainan tilannetta eli vedättää meitä/EU:ta mennen tullen epäoleellisilla asioilla.

Putin ja hänen esikuntansa kehitti Kreikan lahjottavissa olevalle Yanis Varoufakisille näppärän ansan. Miehellä tilillään varmasti ainakin 10 miljoonaa euroa, jos jotain vähän päässä halusi lahjukset dollareina.
Miestä viedään kun pässiä narussa, tarkoituksella!

Sitten Putin ja pääpointti mistä oikeasti kysymys Kreikan näyttävästä sekoilusta.

Asia on tarkkaan suunniteltu isku Eu:n sydämmeen. Kreikka eroaa, niin kuin on Moskovassa suunniteltu. Venäjä pitää Kreikan rahallisesti pystyssä maksamalla siitä että saa sillanpääaseman vastustajansa ytimestä josta voi vapaasti lyödä löytyä pyttyyn. Natomaa, mitä siitä vaihdetaan meidän Venäjä VU:hun. Laitetaan vaikka Rupla valuutaksi jos huvittaa. Ainakin Unkari ja muutama muu seuraa Kreikan tapaan EU:n hajoitus ja Putinin kosto prosessia.

Jos olette kuullut joskus sanonnan: Hajoita ja hallitse, voitte päästä narun päästä kiinni, lopettaa Euro hörhöilyt ja alkaa tehdä pikku hiljaa sovintoa ettei mene munilleen koko roska!

PS: Lukekaa ja seuratkaa muutakin kun....

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ukraina-keissi alkoi toden teolla ennen eurokriisiä? Itse näen ennemmin niin, että kun Eurooppa halusi väen vängällä rypeä eurokriisissään niin se heikkeni niin paljon, että Venäjä käytti tilaisuutensa hyväkseen.

EU:han joutui talouspaineessa hylkäämään Ukrainan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin se ukrainan homma oli samaa sotkua. valuuttapako ensteks sotki talouden, sit ukraina kyseli kuka jeesaa. eu anto nämä kreikan lääkkeet jolloin ukraina tietty käänty venäjän puoleen. jolloin tapahtui vallankaappaus. demokratia se on mikä jyllää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #70

Nih. Ja jos eurojäärät olis ymmärtäneet jo eurokriisin alussa "luovuttaa" niin Eurooppa olis ollut jo paremmassa hapessa ja voinut tosiasiallisesti auttaa Ukrainaa.

Sössivät sitten tämänkin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #80

Se, että pankin ulko-ovi on kiinni, ei tarkoita, etteikö pankkitoimintaa olisi. Jos tarkoittaisi, Suomen pankkitoiminta olisi joka viikonloppu "suljettuna".

Kreikan tilanteesta nyt: http://www.politico.eu/article/ecb-emergency-liqui...

Puolilta päivin rahaa on taas saanut automaateista, ulkomaan rahaliikenne toimii ja maksuliikenne maan sisällä. Näin täkäläisten uutisten ja verkon tietojen mukaan. Miten on, Henri?

Käteisen rahan nostoa on rajoitettu, mutta sitähän on rajoitettu Suomessakin jo vuosikymmeniä, tilimuodosta riipuen.

Toisin sanoen: Mitä on tapahtunut Kreikan pankkijärjestelmälle tähän mennessä Kreikan "kriisin" takia?

NO, EI MITÄÄN.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #86

Pankit ovat suljettuina ainakin koko tämän viikon, ja esimerkiksi yritysten välinen maksuliikenne on katki ulkomaille. Kreikkalaisyritys ei siis voi maksaa ulkomaalaiselle tavarantoimittajalle suorituksia, jos yrityksen laskutustili on Kreikassa.

Ainoastaan jotkut julkisvallan maksuväylät toimivat normaalisti (esim. eläkkeet).

OP-ryhmä lakkautti maksuliikenteen kreikkalaispankkien tileille, koska liikenne on Kreikan puolelta katki. Muutoin maksu jäisi eräänlaiseen limboon "odottamaan". Nordea kehottaa välttämään kreikkalaistileille rahasiirrot.

Nostoraja on perin alhainen, mutta kyllä tuolla nyt toimeen tulee. Mitään uusia hankintoja tuolla ei kuitenkaan tehdä.

Nettilaskun käyn maksamassa kupongin kanssa joko postissa käteisellä, ja jos se ei onnistu niin matkaan lähikaupunkiin, kyseisen nettifirman konttoriin maksamaan laskun käteisellä.

Pääomakontrollit eivät sinällään näyttäyty minulle mitenkään dramaattisesti, jos vaan automaageissa tuohta piisaa nostettavaksi asti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #87

Työesteiden takia vastaus vähän myöhässä, pahoittelen.

Kuten kerrot, raha siis liikkuu, ja pankkijärjestelmä on pystyssä. Käteistä saa automaateista, vaikka rajoitetusti. Pankkien ulko-ovet ovat kiinni, mutta varsinainen pankkitoiminta jatkuu.

Mitä tulee ulkomaanmaksuihin, niienkään hoitamiselle ei ole olemassa mitään teknistä estettä, niin kauan kuin kirjeenvaihtajapankkiin on luottamus. Tosiasiassahan nytkään pankkien välillä ei rahaa liiku, vaan kyse on järjetelytilien tasapainosta. Pankkimaailmassa tuttu ja koko ajan käytössä oleva حِوالة -järjestelmä on koko ajan toiminnassa.

Se, miten nöyrästi suurin suomalaispankki, OP, osallistuu Kreikan rahaliikennesaartoon kertoo vain, kuinka pieni ja mitätön OP EUn mittakaavassa on.

Mistä siis on oikein kyse?

Kuten A. Stubb totesi 27.6. Hesarissa, "eurokriisi tiivistää unionia", ja sehän on koko operaation ilmeinen tarkoituskin: Kreikalta vaaadittujen "rakennemuutosten" joukossa on niin selvästi tomia, joiden vaikutus Kreikan "selviämiseen" on tasan nolla. Kirjojen (!) ALV:n LASKEMINEN (joka pelastaa maan - miten?), luksusvenerajan asettaminen verotuksessa 10 m pituisiin kippoihin (!?) jne. Nämä "tärkeät" rakennemuutokset kertovat, että Kreikka on nimenomaan tarkoitus ajaa tilanteeseen, jossa se toimii Komision ja EKP:n ehdoilla. Kreikka on koepallo. Jos se onnistuu, sama tulee kohtaamaan muita pieniä osavaltioita.

Herkullinen kysymys onkin, miten Kreikan valtiontaloutta parantaa pitkällä aikavälillä se, että tukiehdot edellyttävät Pireuksen ja Thessalonikin satamien myymistä käytännössä saksalaisille ja ranskalaisille sijoittajille (lue: suurpankeille)?

Summa summarum: Kaikki ei ole sitä, miltä näytää - ja pannaan näyttämään. Ei edes kreikkalaispankeissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Oletko pohtinut, mitä hallinnollisesti ja juridisesti Kreikan oma päätös euroerosta tai muiden toimesta eurosta erottaminen tapahtuu. Ei tule olemaan mikään simppeliasia, eikä tapahdu huomenna eikä ensi kuussa . Monia käytännön asioita on paljon. Kreikan nykyinen hallitus tulee pelaaman härskiä peliä, sen osoitti tämä kansanäänestystemppu.

Jos Kreikka päättää, etteivät he eroa eurosta ja käyttävät euroa, niin siinä sitä ollaan. Käytännön seurausta huomenna on, että EKP:n päivittäisrahoitus loppuu Kreikan pankeille ja Kreikka ei saa seuraavaa lainaerää ERVV:lta. Kreikka jää eräänlaiseen välitilaan, jossa sen moninaisella säännöstelyllä tultava toimeen, mutta jatkavat eurossa. On semmoinen tunne, komisario Palmin elokuvan erästä tokaisua lainatakseni.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Osittain näin kuten sanot.

Ei kuitenkaan tarvita välttämättä Kreikan eurosta erottamista. Se riittää että kreikkalaisten ei-käteiseurojen vaihdettavuus muiden euromaiden kanssa lopetetaan. Se ajaa saman asian.

Ei tarvitse odottaa kuukausia. Tuleva viikko riittää.

Toki juridisesti pitää pohtia miten euromaiden välisistä eromaksuista suljettu Kreikka voi vastaanottaa ja maksaa euroja jatkossa vai pitäisikö näistä osa korvata kreikkalaisella paikallismaksuyksiköllä vedoten esim. Lex Monetaehen ja paikallisiin tuomioistuimiin.

Uskoisin että kreikkalaisten Kreikassakin nostamat käteiseurot ovat varmastikin käypiä euroja myös muissa euromaissa. Niitäkään ei kohta saa luoda Kreikassa lisää.

Onhan näitä asoita ainakin EuroThinkTankissä pohdittu jo ainakin kaksi vuotta. Kaipa Kreikassa ja euroryhmässä myös jotain ammattitaitoa on. :)

Eivät nämä kovin vaikeita asioita ole kun ei ajattele turhan juridis-ideologisesti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kreikkalaiset käteiseurot on kai niitä liilleellä olevia lantteja joissa on Kreikan maatunnukset, eikös maatunnukset euroseteleistä pitäneet olla jo historiaa?

Mitä ne ei-käteiseurot oikein on? Voisiko tätä kansantajuistaa?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #26

Ei. Kolikot ja setelit ovat molemmat liikkellelaskumaa-kohtaisia.

Kreikassa luoduissa euroseteleissä on Y ja esim. Suomessa luoduissa L. Tästä tuskin on syytä huolestua, molemmat ovat lähes varmasti jatkossakin käypiä euroja kuten kolikotkin.

http://www.thisismoney.co.uk/money/news/article-21...

Ei-käteiseurot ovat niitä muita euroja kuten esim. kreikkalaispankkitilit tai vaikkapa Kreikan yritysten euromääräiset maksuvelvoitteet.

Kannattaa tosiaan lukea "Euron tulevaisuus-kirjamme" avoimin mielin ikäänkuin teknisenä oppaana. Kreikan tilanne obn paljon huonompi kuin Suomen, mutta mekanismit ovat samoja.

http://www.libera.fi/raportti/euron-tulevaisuus-su...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Kannattaa tosiaan lukea "Euron tulevaisuus-kirjamme" avoimin mielin ikäänkuin teknisenä oppaana. Kreikan tilanne obn paljon huonompi kuin Suomen, mutta mekanismit ovat samoja."

En ole lukenut, enkä aio. Varmaankin ydinkohdat sen kirjan sisällöstä avautuvat, jos avautuvat, kun lukee näitä blogeja.

Valitettavasti en ymmärrä sen näkemyksen perusteluja jota täällä esittelet. Se etten ymmärrä, ei tarkoita sitä etteivätkö perustelut olisi päteviä. Mutta kun ei ymmärrä niin ei ymmärrä, eikä sen perusteella pidä mihinkään uskoa ettei ymmärrä perusteluja ja asia esitetään jotenkin autoritääriseltä taholta.

Väittelemäänkään ei kanssasi oikein parane ryhtyä, sillä heti kun tulee ristitiitaa vetoat teokseesi, kuten raamattuun, tai joihinkin muihin teoksiin, jotka minun pitäisi lukea ennenkuin minulla on varaa aukoa päätäni.

Kuitenkin epäilen vaistomaisesti teorioita joita ei pysty uskottavasti esittämään muutamalla rivillä tekstiä ja pitäisi lukea joku hemmetin "raamattu" jotta usko saisi vahvistusta.

Antti Harjula

"Se riittää että kreikkalaisten ei-käteiseurojen vaihdettavuus muiden euromaiden kanssa lopetetaan. Se ajaa saman asian."
Kaletsky pohti Kyproksen kohdalla Venäjän keskuspankin väliintulomahdollisuutta, joka ei toteutunut. Miten Kreikan kanssa?
http://blogs.reuters.com/anatole-kaletsky/2013/03/...

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #28

Äh, veikkaanpa että Putinilta ei löydy kovaa valuuttaa Kreikkaan uhrattavaksi. Luuletko muuten, että Syriza on muillekaan kovin luotettava kumppani?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

#27

Olispa asiat noin suoraviivaisia, mutta kun eivät ole. On vähän kuin dopingissa, että kohta on juristit asialla nostamassa vastakannetta urheilijan puolesta, vaikka olisi selvä tapaus.

Minulla on aavistus, että EKP:kin voi joutua pahaan välikäteen. Tosin huomena lopettanee Kreikan pankkien päiväluototuksen. Miten sitäkin on uutisten mukaan tullut viime aikoina miljardi päivässä.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/stubb%20memo%2...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #34

Ei lopeta. Voit nukkua yösi rauhassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #34

Mekanismeja, joista apuavoi tulla on monia, osittain päällekkäisiäkin, mutta myös vain tiettyjen ehtojen täyttyessä laukeavia. ELA on näitä viimeisiä mohikaaneja, ja sitäkin on ns. vanutettu.

EU:n ongelmana on ollut myös mm. liika luovuus ja löysyys erilaisten tukiehtojen tulkinnassa, jolloin vaikkapa luonnonkatastrofina voidaan pitää huonoa taloudenpitoa väärennöksineen, mitä ne eivät toki ole.

Kyse on EU:n "maan tavasta" eli korruptiivisesta käytännöstä.

Jukka Laine

Hyviä ajatuksia paljon. Ei tässä varmasti kukaan osaa sanoa mitä varmuudella tapahtuu ja päättäjiä ohjaa alkuviikon markkinareaktiotkin. Paniikkinappula on se kuuluisin nappula.

Valuuttaliitosta Ruotsin kanssa ei taitaisi tulla mitään, koska Suomen talous on lähempänä Venäjää vaikka ruotsalaiset ovatkin ostaneet parhaat palat Suomesta, niin eivät he haluaisi olla vastuussa Suomen vastuista ja maksaa suomalaisten eläkemenoja. Rupla olisi hyvä vaihtoehto, joskin poliittisesti tällä hetkellä mahdoton. Kansakin pitäisi vaihtaa vähemmän pystynenäiseen.

Itse olen luullut että verokilpailu on hyvästä ja tulonsiirrot riittävät kun poistetaan jäykkiä rakenteita. Tai sitten verokikkailu voidaan poistaa riittävän alhaisilla ja yksinkertaisilla verokannoilla ja euroalue houkuttelisi sijoittajia.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Lienet tosissasi? Myös ruplaunioni vaatisi toimiakseen yhteiset verot, budjetin ja vaalit Venäjän ja Suomen kesken kuten kruunu-unioni Ruotsinkin kanssa.

Kumpikaan ei siis ole toteutumiskelpoinen idea.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ei me tarvittas yhteisiä vaaleja, kyllä venäläiset osaa pressan ja duuman valita.

budjettikaan ei välttämättä ois pakollinen, venäjä on öljyn tuottaja joka voisi elättää syrjäisen alueen ilman verojakin.

martkailu helpottuisi kun ei tarvitsisi joka viikko rajalla vaihtaa rahaa.

Jukka Laine

Suomalaisyritykset pärjäävät Venäjällä. Jos Suomi olisi rahaliitossa Venäjän kanssa turisteja virtaisi Suomeen ja Suomen vienti vetäisi aivan toisella tavalla ja olisimme kilpailukykyisiä Ruotsiin verrattuna. Olisimme myös kiinnostava investointikohde. Jos ei tippa tapa niin ei mietteetkään.

Juha Kuittinen

Rahaliittoa ei Venäjän kanssa tarvita.

Venäjän ja Suomen välinen kauppa saisi aika hyvän piiskaniskun, kun Suomi valitsisi sotilaallisen puolueettomuuden tulevaisuudessa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"sulkeutuu myös Kreikan pankkijärjestelmä."

Mihin ihmeeseen tällainen uhkauva perustuu? Olen tiedustellut sitä aiemminkin, vastausta saamatta.

JOS Suomi ajautuu samaan tilanteeseen, valtio maksukyvyttömäksi, "sulkeutuuko" muka Suomen "pankkijärjestelmä"? Siis Norea (Ruosti) ja Sampo (Tanska) lakkaisivat toimimasta?

Miksi Kreikassa olisi toisin?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Jos EKP päättää että kreikkalaispankit eivät saa enää käyttää Kreikan keskuspankin ELA:ta, miten luulet että tilosiirrot kreikkalaispankeista ja käteisnostot talletustileiltä rahoitetaan?

Jos et keksi vaihtoehtoista rahoittajatahoa, miten sallisit niiden jatkumisen?

Seurauksena näihin vastaamattomiin kysymyksiin on pankkijärjestelmän sulkeminen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitä tarkoittaa "kreikkalaispankki"? Onko Nordea "suomalaispankki" vai jotain muuta? Entä Sampo? Missä suhteessa ja miksi asia olisi Kreikassa toisin? Jos Kreikan valtio joutuu maksukyvyttömäksi, miksi ja miten se vaikuttaisi Kreikassa toiimivan saksalaisen tai ranskalaisen pankin toimintaa?

Onko nykyisellä "kauhupropaandalla" muuta tarkoitusta kuin pelottelu?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #37

Pidätkö tosiaankin kreikkalaispankkeja sekä suomalaispankkeja rahoitus- ja vakuusasemaltaan suunnilleen samariskisinä ja että toisen suhteen tehtyjä oletuksia voi huoletta käyttää toiseen? Tämä ei tietysti ole totta.

Lisäksi mielestäsi tulevalla viikolla kreikkalaispankit eivät sulkeudu? Sehän nähdään todella pian. Ehkä se muuttaa mielipiteesi. Odotetaan sitä siis.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

Luepa nyt tuo tekstini vielä kerran. Mitä tarkoittaa "kreikkalaispankki"? Onko Nordea (esim.) "suomalaispankki"? Entä Sampo?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #43

Haluatko ymmärrystä vai jotain ihmeellistä saivartelua?

Määritellään nyt vaikka, että tarkoittamassani yhteydessä suomalaispankki toimii Suomen Pankin kanssa muiden suomalaispankkien tilisiirtojen täsmäytyksessä sekä Suomen Pankin luomien euroseteleiden ja keskuspankkirahan vastaanottajana suomalaisen juridisen rakenteen kautta suomalaisen pankkivalvonnan ja talketussuojarahaston alaisena.

Ei varmaan ole ihan tarkka määrittely, mutta et ansaitse googlausta, ellet ala vähän rakentavammaksi.

Tarvitseeko sinulle kaivaa juridiset nimetkin?

Vastaatko nyt minun kysymyksiin vai onko tämä joku yksisuuntainen kyselypelisi?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #45

Eli siis ovatko Suomessa toimiva ruotsalainen Nordea tai Suomessa toimiva tanskalainen Danske Bank/Sampo suomalaispankkeja, joiden toiminta loppuisi ja maksut jäisivät hoitamassa, jos Suomen valtio tekisi konkurssin? Tuo oli se, jota kysyin sinulta, ja johon et ole vastannut, ainakaan vielä.

Vai toimisivatko ne jo muissa osavaltiossa sujuvasti ja olisivat hoitaneet reaalivarantonsa Suomen Pankin tavoittamattomiin moisessa tilanteessa - kuten ilmeisimmin kreikkalaispankit ovat tehneet jo viikkoja, ellei kuukausia, sitten? Paitsi, jos johdossa on samanlaisia tumpeloita kuin Suomen ja EUn politiikassa ja viranomaishallinnossa.

Pankeilla on tapana hoitaa asiansa menestyksekkäästi. Ei tarvitse muistella Suomen "pankkikriisiä" kauemmas.

Kauhutarinat kuuluvat viihdeteollisuuteen, eivät pankkimaailmaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #48

Pikku lisäys vielä reaalimaailmasta: Pankkitoimintaa harjoitetaan globaalisti 24/7. Se, että EKP ja EU ovat antaneet Kreikalle aikaa maanantaihin takaa, että edes "kreikkalaispankit" saavat asiansa järjestettyä eivätkä tule kärsimään EUn virkamieskomission typerästä politiikasta. Saati sitten Kreikan "pankkiärjestelmä".

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #50

Kaivat siis vielä syvemmälle väitteidesi suossa. Sama minulle. Suomen pankkijärjestelmän nykytilan vertaaminen Kreikan pankkijärjestelmän nykytilaan on umpihuono analogia.

Älä kuitenkaan viitsi kuvitella, että sinä näillä kysymyksilläsi kouluttaisit minua kuin Sokrates ikään. Se on suorastaan loukkaavaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #51

Minkä väitteiden? Et siis suotu vastaamaan tuohon Sampoa ja Nordeaa koskevaan kysymykseeni.

No, eipä oikeastaan ihmetytä. Sokrateen oppilaat halusivat oppia ja tietää, sinä näköjään et.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #52

Millä lihaksilla sinä tulet minun blogiini tinttaamaan typeriä kysymyksiä typerästi asetetun teoreettisen tilanteen suhteen, jolla ei ole juuri mitään tekemistä blogini aiheen eli Kreikan kanssa. Lisäksi heität aivan perusteettomia väitteitä joista suurin osa tulee jo lähipäivinä osoittautumaan perusteettomiksi.

For the record, leikitään tyhmää kysymysleikkiäsi vielä kerran.

Jos Suomen Pankki olisi joutunut käyttämään 90 miljardia euroa ELA-hätärahoitusta, jos Danske Bank Oyj ja Nordea Bank Oyj olisivat molemmat kokeneet noin 50 miljardin euron talletuspaon, jos Suomen valtio olisi käyttänyt kaikki likvidit rahavaransa ml. Solidium ja valtionyhtiöiden osinkopotentiaalin ja jos Suomen valtio olisi myös ottanut tukipaketteja mm. IMF:ltä joita se olisi ensi viikolla jättämättä maksamatta, niin totta hitossa sellainen tilanne sulkisi Danske Bank Oyjn ja Nordea Bank Oyj:n Suomen pankkitoiminnan!

Ja mistä ihmeen Sammosta sinä edes puhut? Oletko sinä sitä mieltä että Suomessa on vieläkin Sampo Pankki? Lisätään sekin väitteidesi joukkoon.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #57

"...entiseltä nimeltään..." https://fi.wikipedia.org/wiki/Danske_Bank_%28Suomi%29

Kyllä se ihan sama pankki on, edelleen.

Jos Kreikasta halutaa muutakin kuin kauhutarina, tulee tilanne yleistää. Millä logiikalla siis jonkin EU-osavaltion "pankkijärjestelmä" sulkeutuu, jos osavaltio joutuu maksukyvyttömäksi?

No, sellaista logiikkaa tai automaattia ei yksinkertaisesti ole.

Itse en osaa pitävästi ennustaa, osaan vain mallintaa. Jos Kreikassa tilanteessa X tapahtuu Y, missä tahansa osavaltiossa tilanteessa X tapahtuu Y.

Ei pitäisi olla kovinkaan vaikeaa.

Danske Bank on tanskalainen liikepankki. Suomen valtion maksukyvyttömyys ei vaikuttaisi sen rahaliikenteeseen mitenkään.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #60

Ai väität että kuvaamassani tilanteessa (=Kreikan nykytilanne), Danske Bank Oyj voisi jatkaa iloisesti sekä keskuspankkioperaatiota Suomen Pankin kanssa että muiden Suomen pankkijärjestelmän pankkien kanssa ja myöskin Suomen Pankin TARGET2-osallisuuden kautta tilisiirrot Saksaan sujuisivat suhahtaen?

Tuhlaat minun ja lukijoideni aikaa blogissani epäasiallisella tyylilläsi. Ehdotan että kirjoittelet muualla.

En kuitenkaan bannaa sinua vielä. Lähellä se kuitenkin on.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #57

Sami, sun streetcred-rating nousi juuri pykälän moderoinnin ohjausvaikutuksen kiristämisen seurauksena.

Reijo Tossavainen

Pääministeri Matti Vanhanen v. 2010: "Veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle, sillä Suomi tekee sillä tuntuvaa voittoa."

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Samoin asioita, joista ei ole keskusteltu:

Kreikkaa ei voi erottaa eurosta. Ainoa mahdollisuus on, että Kreikka eroaa itse. Miksi Kreikka eroaisi, mikä olisi sen erolla saavuttama etu?

Mikä olisi seuraus Kreikan järjestämisestä maksukyvyttömäksi? Kreikan kauppaaivasto hoitaa noin 25 % maailmankaupasta. Kreikan halvaantuminen tarkoittaisi maailmankaupan halvaantumista.

HALUAAKO sen enempää Saksa kuin Ranskakaan Kreikan eroa?

Mitä ihan oikeasti seuraisi Kreikan maksukyvyttömyydetä? Kreikka on itsenäistynyt 1834 eikä ole sen jälkeen KOSKAAN maksanut LANTTIAKAAN ulkomaisia velkapääomiaan. Muutaman kerran tehnyt "konkurssin", ja siinäpä vain porskuttelee. No, eihän siitä Kreikan maksukyvyttömyydestä seuraisi (nytkään) YHTÄÄN MITÄÄN. Ei Kreikassa, ei Suomessa, ei koko Euroopassa eikä oikeastaan missään muuallakaan.

Paljon melua tyhjästä, sanoin William S.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Mitä tarkoitat tarkalleen ottaen sillä että Kreikka ei eroa eurosta? Jos Kreikassa ei pysty toteuttamaan europohjaisia maksuja, mitä sille jää käteen "eurossa mukanaolosta"?

Pointtisi Kreikan ikiaikaisesta luottokelvottomuudesta on totta, mutta ei auta minkäänlaisissa ulkoisissa lisärahoituksissa. Se vain osoittaa että nämä ovat välittömästi tappiollisia, myös IMF:lle, euromaille että EKP:lle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Elämä on raakaa ja julmaa. Kuten olen aiemmin todennut valtioilla, ei Kreikalla eikä Suomella - eikä millään muullakaan - ole moraalia. Niillä on etuja ajettavanaan.

Jos Kreikka ei pysty hoitamaan europohjaisia maksujaan, niin mitä sitten? Mitä ajattelit, että siitä seuraa - muuta kuin että Kreikka jättää makstu hoitamatta?

No, ei yhtään mitään.

Aiheesta lisää:http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144348-kansantaloutta-ilman-kyyneleita-ix-pitaako-valtion-ulkomaiset-velat-maksaa

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #42

Upeaa. Jouko Heynon viralliset ennusteet näyttävät olevan Kreikan suhteen:

- Kreikan maksuhäiriön johdosta ei tapahdu mitään
- ELA:a ei rajoiteta EKP:n toimesta
- Kreikan pankkijärjestelmän toimintaa ei rajoiteta eikä ilmeisesti pankkeja ja pankkiautomaatteja suljeta

Halutko tarketaa näitä ja ehkä antaa vinkin kuinka kauan uskot että ne pysyvät tosina? Ainakin tulevan viikon varmaankin?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #46

No, no, eihän tässä nyt mitään viranomaisia kumpikaan olla, joten virallisista on turha väitellä.

Mutta, katsotaan, mitä reaalimaailmassa tapahtuu ja unohdetaan kauhuleffat Carpentereille ja Shyalamaneille. Joohan?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #47

Selvä. Jospas unohdetaan myös haihattelu? Sopisiko se?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #49

En olisi kirjoitustasi ihan sentään haihatteluksi määritellyt, motta voihan sen sellaisenakin ottaa.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #54

"Haihattelu"="Kreikan maksuhäiriön johdosta ei tapahdu mitään. ELA:a ei rajoiteta EKP:n toimesta. Kreikan pankkijärjestelmän toimintaa ei rajoiteta eikä ilmeisesti pankkeja ja pankkiautomaatteja suljeta. Sampo Pankki toimii Suomessa"

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #54

Jouko Heyno käyttää trollausmetodia keskustelussaan. Onko muilla vastaavia kokemuksia tällaisesta epäasiallisuudesta ja onko moni käyttänyt hänen suhteeseensa bannausta? Itse en ole ikinä bannannut ketään, en viitsisi aloittaakaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #59

ei se trollaa, kyl tos on pointtinsa. (no sen tyyli on hiukan alentuva ja pyrkii joskus verenpainetta nostaa)

en osaa sanoa kuinka euroalueella käy. usas fedi tasan tarkkaan pitäisi pankit maksukyisinä talletuspaon aikaan. sitä verten se perustettiinkin. ei se kattosi onks jonkun konnakutin tai bostonin pormestari juonut kaupungin kassan.

ekp tehtävissä näkyy olevan:
Rahoitusjärjestelmän vakaus ja valvonta: Eurojärjestelmä tukee luottolaitosten toiminnan ja rahoitusjärjestelmän vakautta valvovia toimivaltaisia viranomaisia.

Toi voitas tulkita niin että hinnalla millä tahansa estetään talletuspaon leviäminen.

mä tänään kaupalla kävin mut en muistanut nostaa toiminta tonnia. poika ihmetteli miks ois pitänyt. vastasin. sen minkä tätä euro sekoilua olen seurannut, saattaa brysselissä joku möhlö aikaansaada koko euron laajuisen paniikin ja talletuspaon, kaikki pankit on nurin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #62

hitto kävi oikein naurattaa toi tilanne. siis jos kreikkalaiset ei korvaansa lotkauta. valtio ottaa 50 miljardia pankeilta lainaa ja pankit menee nurin kun ekp lopettaa rahoituksen.

teräsmies Olli Rehn tulee hätiin pankkien yhteisvastuu sopimuksella. nordea lähettää ateenan op:lle 50 miljardia uunituoreita euroja kattamaan vanhingot.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #66

Se, että pankin ulko-ovi on kiinni, ei tarkoita, etteikö pankkitoimintaa olisi. Jos tarkoittaisi, Suomen pankkitoiminta olisi joka viikonloppu "suljettuna".

Kreikan tilanteesta nyt: http://www.politico.eu/article/ecb-emergency-liqui...

Puolilta päivin rahaa on taas saanut automaateista, ulkomaan rahaliikenne toimii ja maksuliikenne maan sisällä. Susijumala voinee kertoa tarkemmin, Kreikassa kun oleilee. Käteisen rahan nostoa on rajoitettu, mutta sitähän on rajoitettu Suomessakin jo vuoikymmeniä, tilimuodosta riipuen.

Toisin sanoen: Mitä on tapahtunut Kreikan pankkijärjestelmälle tähän mennessä Kreikan "kriisin" takia?

NO, EI MITÄÄN.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #62

Ei helvetti, pitäskö miunkin käydän nostamassa käteistä :)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #67

Jos sulla on Kreikassa tili niin kyllä. Muuten ei ole kiire ainakaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #59

Pyhä Euro on monelle niin kova paikka, ettet uskokaan. :D

Lisäksi täällä on itseään pragmaattisiksi tituleeraavia puhtaita sokean ideologian ajamia sieluja.

Näiden kanssa on vain pärjättävä. Onneksi kaikista asioista ei tarvitse olla eri mieltä, vaikka poliittisissa kuvioissa tätä usein haetaankin.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #76

Valoihan net raamatussakin kultaisen vasikan.

Lopputulemana Mooses määräsi vasikan sulatettavaksi minkä jälkeen sen kulta oli jauheena sekoitettava veteen ja juotava.

"Tutkimattomia" ovat herran tiet..

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #59

On. Mutta saat (ja muut) olla niin kauan rauhassa, kun blogiasi ei nosteta ylös. Nimittäin jostain syystä kyseinen tyyppi kommentoi vain ylös nostettuja blogeja.

Toimituksen poiminnat