samimiettinen Menestymme kun saamme mitä haluamme, mutta onnellisia olemme vasta kun haluamme mitä saamme

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkepommi

Palautetaan seniorien rahat! Lipposen hallitus vei 1990-luvulla vanhusten rahat

Palautetaan seniorien rahat! Lipposen hallitus vei 1990-luvulla vanhusten rahat

Vaalitoreilla siitä puhutaan. Jokainen seniorikansalainen haluaa tietää siitä: taitetun indeksin palauttamisesta. Normaaliin palaamisesta.

Paavo Lipposen demarivetoinen hallitus kepposteli sen vuonna 1995 ja tempun taustalla oli hysteria ”eläkepommista” – jota ei sitten tullutkaan.

Ensimmäisen kerran se otettiin käyttöön vuoden 1996 alusta voimaan tulleen työeläkeuudistuksen yhteydessä. Tällöin laskentatavan piiriin otettiin 65 vuotta täyttäneet.

Eläkepommi

Päivä lukukimara/ tilastotiede kaivelua. Suomen väestöryhmät ja kuolleisuus ikäryhmittäin :)! Sitä kun puhutaan siitä eläkepommista, niin ei se nyt ihan sitäkään ole. Hyvällä nimikkeellä ratsastetaa, liian suurella porulla ! 40-50 luvulla kyllä syntyi paljon ihmisiä, mutta kuolleisuus oli myös suurta. Ja näistä ikäryhmistä lähti ihmisiä paljon myös ulkomaille. Esim. -60 luvulla syntyi lähes enemmän ihmisiä.

Kenen velkaa poika Paavola maksaa?

Äiti Paavola on synnyttänyt pojan, josta HS:n toimittajan, Anni Lassilan artikkelissa, on tehty kansallisen velan kantaja.

Artikkelin mukaan laskennallinen velka per capita on tällä hetkellä  lähes 25.000 euroa.

Poika syntyi hyvinvointiyhteiskuntaan, jota ylläpidetään velkarahalla.

Nyt syntyvä lapsi joutuu myös eläkkeidenmaksuvastuuseen.

Isovanhempiensa ja vanhempiensa eläkkeitä hänen kontolleen jää 83.700 euroa. Lisäksi työuransa ajan hän maksaa sairaanhoidon ja vanhusten hoivakuluja noin 10.000 euroa vuodessa.

Suomen väestörakenne käy lävitse huolestuttavia muutoksia

Töitä tarjolla jopa tuplaliksalla, mutta suomalaisia ei kiinnosta. Tällä tavoin Iltasanomat otsikoi työttömyyttä käsitelleen uutisensa reilu kuukausi sitten Suomalaisille työntekijöille olisi Iltasanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan ollut kysyntää jo pidemmän aikaa. Monen halukkaan kohdalla kielivaatimukset kasvattavat kuitenkin kynnystä lähteä. Tätä melko harva asiantuntija ottaa huomioon.

Suuret ikäluokat, menisitte jo eläkkeelle

Tulevaisuudessa työvoiman tarpeen Suomessa uskotaan lisääntyvän voimakkaasti väestön demografisen muutoksen myötä. Suomen sanotaan olevan Euroopan nopeimmin vanhentuva maa, jossa nuorten eläkeläisten eli 65 - 74-vuotiaiden määrä saavuttaisi huippunsa jo vuonna 2020. Tai näin minulle ainakin on kerrottu. 

Totaalinen tuho vai maahanmuutto?

Syntyvyys Suomessa oli viime vuonna 1,71 lasta/nainen. Jotta kulttuuri voi säilyä elinvoimaisena, tarvitaan syntyvyys, joka on vähintään 2,11 lasta/nainen. Jos mennään tämän alle toistuvasti, on tulevilla sukupolvilla työvoimapulaa ja monenmoista resurssipulaa, joka johtuu mm. siitä, että veronmaksajia on vähemmän suhteessa niihin, joiden huoltamiseen näitä veroja käytetään (mm. vanhukset). Koska verorahat kuluvat, mutta niitä ei kukaan maksa, mm. julkinen terveydenhuolto sinä hetkenä, kun katkaisen jalkani, on vain unelma.

Tiistain uutispommi: valtiovarainministerin kaloripommi purkaa eläkepommin

Valtiovarainministeri näemmä innostui jakamaan ruokaohjeita kansalle. Antin 10 000 kcal sisältävä pekonikermapasta vie paitsi nälän, niin se myös ratkaisee eläkepommin. Tätä nyt kun aletaan porukalla mättämään suuhun, niin eiköhän kansan keski-ikä kansan ala laskemaan sopivasti tuonne 65 vuoden hujakoille.

Eläkepommi

Jos Kontulassa hunsvotti ryöstää eläkeläisen rahat niin joutuu pian poliisin käsiin. Mutta lehdissä joku silmäätekevä hunsvotti ilmoittaa suunnittelevansa eläkerahojen  ryöstämistä!

On annettu mielikuva että ne ovat yhteiskunnan rahoja. Vielä pahempi on väite että työssäkäyvät muka maksaisivat meidän eläkkeet. Me eläkeläiset olemme itse vuosikymmenien aikana maksaneet omat eläkkeemme reilusti. Eläke on osa jälkikäteen maksettavaa palkkaa, ei sosiaaliavustusta!

 Tällaiset vääristelyt paljastuvat kun lasket itse mitä olet maksanut ja paljonko eläkkeesi voisi olla.

Ikääntyminen suuri riski?

 

Väestön ikääntyminen on nopeaa kaikkialla maailmassa. Suomalaisille on tullut toisen maailmansodan jälkeen tilastollista elinaikaa lisää 23 vuotta. Kehitys on meillä samankaltaista kuin muissa läntisen Euroopan maissa.

Vastasyntyneen elinaikaodote on Suomessa nykyisin naisilla 84 vuotta ja miehillä 77 vuotta. Ikäihmisten suhteellinen väestöosuus kasvaa. Kun vuonna 1960 maassamme oli yli 65-vuotiaita 7,4 % väestöstä, niin nykyisin heitä on jo yli 18 %. Vuonna 2030 oletetaan joka neljännen Suomessa asuvan olevan ikäihminen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä