samimiettinen Menestymme kun saamme mitä haluamme, mutta onnellisia olemme vasta kun haluamme mitä saamme

Kaikki blogit puheenaiheesta Oma raha

EU estää elvyttämisen

Talous täytyy saada kuntoon, siitä ollaan yksimielisiä. Säästää vai elvyttää, siinä kysymys joka jakaa mielipiteitä. Toinen tie tuhoaa hyvinvointivaltion mutta toinenkaan tie ei toimi. Turmion tiellä olemme mutta palaan korjauskeinoon vasta lopussa.

Valuutta ratkaisee suunnan

Olemme nähneet viime aikoina paljon asiantuntijoiden lausuntoja siitä, että Suomen olisi viisasta lähte ulos yhteisvaluutta eurosta. Useimman asiantuntijan mukaan eurossa pysyminen tietää varmaa ja suurta talouden romahdusta.

Talous on polkenut paikallaan jo muutamia vuosia ja syy on selvä se johtuu siita kun Suomi on osana yhteisvaluuttaa ja meiltä puuttuu kurssiheilahteluiden säätömekanismit toisin kuin niillä mailla joilla on oma valuutta kuten muut Pohjoismaat jotka eivät ole ottaneet euroa käyttöön. He ovat toimineet oikein ja Suomen päättäjät taas ei.

Vaihtoehto leikkauksille

Uusi hallitus pyrkii leikkaamaan ja "sopeuttamaan" taloutta 4-5 miljardilla vaalikaudessa. Olisi kuitenkin olemassa parempikin vaihtoehto.

IPU:n vaaliohjelma - Omalla rahalla tulevaisuuteen

Itsenäisyyspuolueen eduskuntavaaliohjelma 2015

Omalla rahalla tulevaisuuteen

1. Suomi tarvitsee oman rahan ja päätösvallan. Hallitusti eroon eurosta ja EU:sta.
2. Kansanvalta harvojen vallan tilalle. Sitovat kansanäänestykset käyttöön.
3. Hyvinvoinnin turvaaminen kasvupakon tilalle.
4. Lisää osallisuutta, toimeliaisuutta ja toimeentuloa. Perustulo ja oikeus työhön.
5. Energiaomavaraisuus uusiutuvilla 100 prosenttiin v. 2030.
6. Puolueettomuuspolitiikka on Suomen paras turva. Nato-jäsenyys on torjuttava.

Vihreä edestä, ruskea takaa ja musta sisältä

Marko Kivelän velkapelottelukirjoitus sisälsi kaikki argumentaatiovirheet, mitä aiheesta on mahdollista tehdä. Jo pitkään on ollut selvää, että Vihreät kuuluvat mielellään johtaviin ympäristötuhopuolueisiin, kunhan heidän moraalinen eetoksensa maksetaan verovaroista. Käytännössä ollaan haluttomia laittaa tikkua ristiin luonnon puolesta, ellei kyse ole anarkistista tempauksista ja toisten työn ja omaisuuden tuhoamisesta.

Kokoomuslaiset työaikaa pidentämässä

Kokoomus haluaisi pidentää työaikoja.

Toisaalta historiallisesti esivanhempamme ovat aina halunneet vähentää työn määrää. Työn määrä on myös historiallisesti koko ajan vähentynyt. Vielä vähän aikaa sitten oli kuusipäiväinen työviikko. Joillain aloilla on nyt 40 tuntinen työviikko, joillakin 37.5. Miksi ei laskettaisi viikkotuntimäärää 35:een tai vieläkin alemmaksi?

Raha ja talous: Elvytystä ilman velanottoa?

Vastaus Raha ja Talous -blogin artikkeliin Elvytystä ilman velanottoa?

Mielestä on aivan erityisen epäselvää, onko järkevää realisoida julkista omaisuutta ennemmin kuin ottaa halpaa lainaa. Tämä voi perustua velkapelkoon, mutta toisaalta kyse voi olla puhtaasta uusliberalistisesta ideologiasta, jonka mukaan kaikki yhteisomistettu tulee myydä yksityisomistukseen ja jonka mukaan julkinen velka on synti.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä