samimiettinen Menestymme kun saamme mitä haluamme, mutta onnellisia olemme vasta kun haluamme mitä saamme

Kaikki blogit puheenaiheesta Elvytys

Elvytys vai automaattiset vakauttajat

Keynesiläiset vannovat valtion kulutuksen sääntelyn nimiin laman estämiseksi. Malli on melko yksinkertainen. Aina kun kysyntä laskee niin että työttömyys käy kasvamaan, valtio lisää kulutustaan ja siten kasvattaa ostovoimaa. Koska ihmiset kuluttavat vain osan tuloistaan, veronalennuksen ostovoimaa lisäävä vaikutus on  rajakulutusalttius x ( esim 0.9) veronalennus. Valtion suora kulutus taas menee kokonaisuudessaan joten valtion kulutus on tehokkaampi keino lisätä työllisyyttä.

Pelastavatko taloustieteilijät maailman

 

Pelastavatko taloustieteilijät maailman?

 

Uskooko koko maailma oikeasti taloustieteilijöiden maailman pelastamisneuvoihin? Niiden mukaanhan maailma pelastuu tuottavuutta lisäämällä ja Euroopan – ja toki muunkin maailman – keskuspankkien liikkeelle laskevilla miljardeilla miljardeilla. Tässä ei ole kirjoitusvirhe. Liikkeelle laskeminen tarkoittaa joko paperilappusia, joihin on präntätty numeroita tai pelkkiä numeroita. Tätä kutsutaan elvytykseksi.

Taseen ulkopuolinen elvytys on ennätyskorkealla

 

Suomen takauskanta on kasvanut viime vuosina hälyttävästi ja on selvää, että myös luottovastuutapahtumia on lähivuosina odotettavissa. Suomessa olisi nyt tartuttava määrätietoisesti julkisen talouden kokonaisvastuiden tarkasteluun ja ennakoivaan riskienhallintaan. Tämä on myös koko eduskunnan asia.

 

Oulun yritykset ja liiketilat eivät kohtaa

Yritykset ja liiketilat eivät kohtaa Oulussa, tämän näkee jo satunnainen Oulun tai Haukiputaan keskustan läpikulkija. Tyhjiä tai tyhjeneviä tiloja on tarjolla mielin määrin, eikä ainakaan tilojen laatu tai sijainti ole tyhjyyden syynä.

Demarit haluavat ottaa lisää velkaa laihoin tuloksin

----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----

Kiky, kooma ja elvytys

Elvytys, Kiky, Kooma

Hesarissa oli juttu Suomen pankin ja kehittämästä laskentamallista jolla voidaan tutkia kuinka mikäkin toimenpide vaikuttaa talouskasvuun. Jutussa kokeiltiin pienen elvytksen vaikutuksia talouteen. Laskentamalli antoi saman tuloksen kuin minun ja Heikka Patomäen kaavailut. Elvytys kasvattaa bruttokansantuotetta ja korjaa kansalaisten elintasoa lyhyellä aikavälillä. Kiky taas alentaa kumpaakin.

Jatkuvasta infran parantamisesta lääke työttömyyteen

Kun Amerikkaan tuli lama 1920- ja 1930-luvuilla, aloitti hallitus elvytysohjelman nimeltä New Deal. Siinä rakennettiin infrastruktuuria valtion kustannuksella. Suomessa on nyt hieman samanlainen tilanne, tosin lama ei ole niin paha kuin Amerikassa tuolloin.

Toimisiko sama lääke myös Suomessa? Teitä voitaisiin parantaa moottoriteiksi, matkapuhelinverkkoja nopeiksi 5G-verkoiksi, rautateitä kestämään Pendolino-tason matkustajajunaliikenne, satamalaitteita voitaisiin modernisoida ja julkinen valaistus voitaisiin vaihtaa energiatehokkaaseen led-tekniikkaan. Tapoja varmasti olisi monia.

57 miljardin euron investointiohjelma Helsingin tulevaisuuden puolesta

Hyväksyimme juuri äsken Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnassa noin 45 miljardin euron yksityiset rakennusinvestoinnit mahdollistavan yleiskaavaehdotuksen.

Vuoteen 2050 mennessä Helsingin uusi yleiskaava toisi mukanaan ehkä jopa noin 10-12 miljardin euron liikenne- ja infrainvestointitarpeen. Yhteensä nämä mahdolliset investoinnit siis ovat jopa 57 miljardia euroa.

Ihan näin isoista suunnitelmista en olekaan aikaisemmin saanut olla päättämässä. Eikä ole muuten moni mukaan Suomessa.

Euroopan Keskuspankilta Kymppitonni jokaisen kansalaisen tilille?

Hyvä Idea! Erinomainen!
Sopii! Toteutettava heti!
Ehdottomasti Kyllä!

Euroopan Keskuspankilta 10.000 euroa jokaisen kansalaisen tilille...

Vain Saksa vastustaa!?

"Helikopteriraha tarkoittaa kansalaiselle suoraan keskuspankin tililtä maksettavaa rahaa, jonka tarkoitus on saada aikaan enemmän kulutuskysyntää. Kyseessä on siis rahapoliittinen elvytystoimi, joka poikkeaa finanssipoliittisesta elvytyksestä siinä, että jälkimmäisessä valtio päättää, mihin elvytysraha sijoitetaan.

Verotulot ja kotimarkkinat nousuun – leikattu eläkeindeksi roskikseen

# Kun puhutaan elvytyksestä, ajatus tyrmätään usein sanomalla, ettei Suomella ole enää varaa ottaa velkaa. Mutta on myös eräs elvytyskeino, joka ei lainkaan lisäisi velkaantumista vaan päinvastoin kartuttaisi verotuloja ja joka samalla poistaisi jo yli 20 vuotta sitten tehdyn virheen ja vääryyden. Kyseessä on taitettu eläkeindeksi, joka on nakertanut eläkeläisten elintasoa pahan kerran vuodesta 1996.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä