samimiettinen Menestymme kun saamme mitä haluamme, mutta onnellisia olemme vasta kun haluamme mitä saamme

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruotsin kruunu

Riksbanken suunnittelee keskuspankkitilien avaamista kansalaisille

 

Miltä tuntuisi sellainen ajatus, että kaikilla kansalaisilla olisi talletustili, jolla olisi rajaton talletussuoja, maksutapahtumat olisivat reaaliaikaisia 24/7 ja tili olisi täysin suojassa mahdollisilta pankkikriiseiltä ja pankkijärjestelmien häiriöiltä?

Arvatenkin erittäin hyvältä. 

Ja juuri sellaista Ruotsin keskuspankki, Riksbanken, onkin suunnittelemassa eli kaikille kansalaisille mahdollisesti tarjottavia ns. keskuspankkitilejä, joilla on juuri em. ominaisuudet.


 

Efektiivinen euromme

US-päätoimittaja Markku Huuskon kirjoitus Suomen talouden kehityssuunnista kirvoitti minut tällä kertaa tarkastelemaan niitä kuuluisia valuuttakurssiasioita. Myös Henri Myllyniemi huomasi antaa palautetta.

Huusko teki valuuttakurssikommentissaan hyvin yleisen virheen, ja tarkasteli Ruotsin ja Suomen välistä nimellistä valuuttakurssia.

Katse eteenpäin

Ruotsin kruunu

Ajan merkit tässä ajassa?

Blogistanissa on taitettu peistä Ruotsin kruunusta ja Sveitsin frangista. Ajan hermolla pysyminen vaatii historian ymmärtämistä ja myös sen tunnustamista. Meille ei ole mitään hyötyä kruunun arvosta itkemisessä, siinä kuluu vain aika, mutta juurikaan mitään ei tapahdu.

Europyörällä päästään

Olipa kerran suomalainen ja ruotsalainen joilla oli ollut samanlaiset pyörät 1992. Niissä ei ollut jarruja. Se oli vaarallista koska he olivat vasta opettelemassa maastopyöräilyä.

Vauhti lähti lapasesta ja kummallisesta oikusta johtuen he olivat kytkeneet pyöränsä ”murtumattomalla” putkella kokeneisiin eurooppalaisiin pyöräilijöihin. Kuulemma sellainen monen pyörän muodostelma oli vakaa.

Eräänä päivänä muodostelman johtaja, saksalainen, jarrutti (ilman jarruvaloa tietysti). Suomalainen ja ruotsalainen kaatuivat ja saivat pahoja ruhjeita.

Wahlroos kehuu Ruotsin kruunua. Rehn pelkää nöyryytystä.

"Ruotsi on mennyt positiiviseen suuntaan 12 viime vuoden aikana. Ruotsalaisilla on oma valuutta, joka antaa joustavuutta."

Kahteen lyhyeen virkkeeseen sisältyy paljon tärkeää asiaa. Yhä useampi asiantuntija uskaltaa sen sanoa leimautumista pelkäämättä. Mutta kuka tällä kertaa näin sanoi?

Asialla on pankkiiri Björn Wahlroos. Entinen taistolainen kommunisti, nykyisin menestyvä kapitalisti. Mies, joka tuntee erittäin tarkasti Ruotsin asiat.

.....................

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä